fredag 21 december 2012

Fredag = Foto-/redigeringstips ISO, bländare, slutare



Idag är det fredag och det betyder foto- eller redigeringstips!

Idag ska jag berätta lite om ISO, bländare och slutartid. Eventuellt så kommer det kanske fler inlägg om just detta då jag berättar lite grundligare om de olika funktionerna, men det får vi se...

Jag börjar med att berätta om ISO. Det har jag skrivit ett inlägg om tidigare som finns här.
På min kamera (Canon EOS 600D) ändrar man ISO-talet genom en knapp ovanpå kameran. Ju högre ISO-tal man har, ju ljusare blir bilden. Om man har ett jättehögt ISO-tal kan det hända att bilden blir brusig, därför ska man försöka hålla ISO-talen så låga som möjligt när man fotograferar.

Bilden kommer härifrån där ni också kan läsa lite mer om bländare.
 
Bländaren styr hur mycket ljus som kommer in i kameran när man tar en bild. Bilden ovan visar bländaren och hur stor eller liten den är beroende på hur hur högt bländartal man har. När man har ett lågt bländartal (f-tal) är bländaren stor och mycket ljus kommer in. När mycket ljus kommer in blir bara en lite del av bilden skarp. När man har ett högt bländartal kommer bara lite ljus in och en stor del av bilden blir skarp.
Alltså:
Lågt bländartal=liten del av bilden i fokus
Högt bländartal=stor del av bilden i fokus
 
Slutartiden bestämmer hur lång tid slutaren ska vara öppen och alltså också hur mycket ljus som ska komma in. Har du en kort slutartid blir alltså bilden mörkare än om du har en lång slutartid. Har du en kort slutartid kan du också fånga snabbare rörelser än om du har en lång slutartid. Därför kan det vara en bra idé med ett stativ om du vill ha en lång slutartid och skarpa bilder, jag tror inte att det finns någon som kan hålla kameran tillräckligt still i tio sekunder...
Kort slutartid: Mörkare bild, du kan ta skarpa bilder på snabba rörelser.
Lång slutartid: Ljusare bild, bilderna blir dock suddiga om motivet eller du rör dig. Har du väldigt lång slutartid och du tar kort på t. ex. ett ljus kan det komma som "strålar" från ljuset. "Strålarna" kan du också få fram genom ett stjärnfilter.
 
Hoppas att det i alla fall var någon som fick hjälp av det här inlägget!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar